Ayşe Tolga ile güzelliğin dili: Aromaterapi

By Müge Serçek Bİroğlu - 09:17

Ayşe Tolga birkaç sene önceye kadar başarılı bir oyuncuydu şimdiyse başarılı bir aromaterapist olarak kariyerine devam ediyor. Aisha markasıyla birçok kişiye aromaterapi hizmeti veren Tolga yağlarla esanslarla ve yaptığı organik karışımlarla hem vücudunuza hem de ruhunuza dokunuyor.

Vanilla Dergisi - Söyleşi Müge Serçek Biroğlu

Sizce güzellik nedir?

Kim neye göre güzel olur?
sanat ve estetik açıdan bakılırsa güzel bulunan yüzün belli bir kemik yapısında kişilere simetrik gelen kemik yapısında olması güzel olarak kabul edilir. Bana göreyse kendine güven, sağlıklı ve güzel bir gülüş, uygun kesilmiş saçlar ya da makyaj bile güzelliği etkiler: Yani güzellik içten, dıştan, fiziksel ve psikolojik ya da enerji ile bir bütündür. Ne güzel insanlar vardır, ağızlarını açtıklarında çirkinleşirler.

Sağlıklı bir cildimiz olması için neler yapmalıyız?
Sağlıklı bir cildimizin olmasını istiyorsak, bu cildimizi temiz tutmakla başlar. Akneye neden olan bakterilerle savaşabilmesi için cildimizin koruyucu yağ tabakası olan sebum dengesinin ve anti bakteriyel yapısının dengede olması gerekir. Bu nedenle cildimizi iyi temizlemeli, ardından da cilt tipine ve yaşına uygun bir nemlendirici ve serum ile korumalı ve beselemeli. Cilt sağlığı için cildi sadece dışarıdan beselemek yeterli değildir cildi aynı zamanda içten de beslemeliyiz. Bu yüzden her zaman C vitamini zengin bir diyet, lifli ve koyu yeşil gıdalar günlük tüketimimizin yüzde 70’ini meyve, sebze ve su ile gerçekleştirmeliyiz.

Aromaterapi nedir peki?
Aromaterapi, tüm duyuları etkileme gücüne sahip en etkili yöntemlerden biridir. Aromaterapi, dünya üzerindeki tüm şifa ve inanç sistemlerinin önemli törenlerinde yer alan, iyileşme güzelleşme amacıyla kullanılan en eski metottur. Kokuların ve bitkilerin iyileştirici gücü, günümüzde aromaterapi ile gerçekleşiyor. Aromaterapi, esansiyel yağların kişinin fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlığı ve güzelliği için çeşitli metotlarla uygulanmasıdır.

Ne gibi faydaları vardır?
Aromaterapinin stres, anksiyete, huzursuzluk, tedirginlik, gerginlik, uykusuzluk, deri şikayetleri, baş ağrısı, migren, regl sıkıntıları, regl öncesi sıkıntıları, menopoz sorunları, hamilelik sıkıntıları, bel ve sırt ağrıları problemlerine iyi gelmesiyle birlikte ödem ve dolaşım bozuklukları, kas, kemik ve eklem sorunları, bel ve sırt ağrısı, eklem iltihaplanmaları, romatizma, spor yaralanmaları, kas ve eklem rahatsızlıkları, solunum sorunları, dolaşım sorunları, sindirim sorunları, kulak, burun, boğaz, selülit ve kilo problemi gibi daha bir çok rahatsızlığa faydası oluyor. Bunu dışında psikolojik ve zihinsel pek çok şikayetin tedavi sürecinde destekleyici olarak rol oynuyor. Aromaterapi terapilerinin bütünsel etkili olma özelliği bu aktif maddelerden kaynaklanıyor.

Biraz daha açıklar mısınız?
Esansiyel yağlarla terapiler, insan vücudunda bir bütün olarak iyileştirici dengeleyici etki sağlarlar. Denge sağlama özelliklerinden dolayı bir dizi dengesizliği aynı anda dengeye getirebilme özelliğine sahiptirler, örneğin lavanta yağı mikrop öldürücü özelliği ile birlikte ağrı gidericidir ama aynı anda yanıkları hafifletir. Fiziksel olarak bunu yapan lavanta yağı aktif bileşenleri ile sakinleştirici etkiyle psikolojik faydasını da ortaya koyar, aynı yağ kendine duyulan kızgınlık gibi duyguları yüzeye çıkartarak temizlenmemize de neden olduğu için zihinsel etkisi de burada ortaya çıkar. Beden- zihin ve ruh üçlemesindeki görevini bu şekilde tamamlar. Bu anlamda insan yapımı iç bir farmakolojik ilaç bu katmanda etki yaratmaz, tam tersine iyileştirdiği durumun dışında pek çok yan etkiye neden olur. İnsan vücudu kimyasal reaksiyonlar ve elektrik ile hayatını sürdüren mükemmel dengede bir varlıktır. Vücuda dıştan veya içten gelen yanlış bir etki, bu dengenin bozulmasına neden olur. Bu durumda hormonlar etkiyi düzenlemek için daha fazla veya daha az çalışmaya başlar. İşte bütünsel yaklaşımdaki tüm terapiler bu bozulan dengeyi korumak için kişiye özel metotlarla çalışırlar.

Peki, bu aromaterapi seansları nasıl uygulanıyor?
Aromaterapi seanslarına geldiğinizde size bazı sorular sorarak sağlık geçmişinizi dinliyoruz. Bu sorular içerisinde kazalar, uyku düzeni, beslenme alışkanlıkları, ruh hali gibi değişik pek çok soru var. Ayrıca çin tıbbı üzerine eğitim aldığım için konsültasyon sırasında hastanın dilinin üzerindeki tırnaklara, bazen nabzına ve sesinin rengine de bakarak teşhisimi koyarım. İhtiyacı olan bir karışım varsa, mesela bu aknesi için bir merhem karışımı ya da uyku sorunu için bir masaj yağı olabilir, tüm bunları hazırlarım. Bunların dışında aromaterapi seansında tüm vücuda masaj yaparım; tetik nokta, akuresur ve derin doku İsveç masajlarının bir karışımıdır… Bu masaj sayesinde enerjetik kasları, dokuları açarak enerji bloklarını çözülür.

Bu seansları ne kadar sıklıkla yapmak gerekir?

Öncelikle dört haftalık ilk seans kurunun ardından müşterinin durumuna göre iki haftada bir devam edebilir.

Siz de bir anne olarak güzelliğinizi aromaterapiye mi borçlusunuz?

Çok teşekkürler. Aromaterapi ve doğa ananın gücü diyelim. Tabii çok okumak ve kendine dikkat etmek de bir anne için çok önemli.

  • Share:

You Might Also Like

1 yorum